Geoportál ČÚZK
přístup k mapovým produktům a službám resortu


Zvolte jazyk/Choose your language: Česky English




Novinky o datových sadách

21.02.2024
Aktualizovaná data ortofota ČR
V rozsahu 1/2 ČR - západní poloviny území - byl aktualizován produkt Ortofoto ČR.
Data byla zpracována z leteckého snímkování v roce 2023. Přesné datum pořízení snímků pro jednotlivé mapové listy a přesný rozsah aktualizovaného území viz Stav aktualizace.
Více
04.01.2024
ZABAGED® - aktualizace
Začátkem ledna 2024 byly zpřístupněny zaktualizované sady těchto typů objektů ZABAGED®: body polohového a body základního výškového bodového pole, budovy průběžně aktualizované podle dat ISKN, hranice správních jednotek a katastrálních území společně s definičními body správních celků, evidované silnice a dálnice a prvky ležící na nich – křižovatky úrovňové a mimoúrovňové, mosty, podjezdy, tunely a uzlové body silniční sítě, heliporty, letiště, obvody a osy letištních drah, nemocnice, zdravotnické zařízení, sociální zařízení, úřad veřejné správy, meteorologické stanice, železniční tratě, vlečky, přejezdy, železniční stanice, zastávky a jejich areály, hasičská stanice, zbrojnice, lanová dráha, lyžařský vlek. Průběžně byly během celého období aktualizovány definiční čáry ulic podle návrhu obcí současně s definičními body náměstí. Provedená byla aktualizace, resp. synchronizace lesní půdy kategorizované podle aktualizovaných hranic lesních celků v ZABAGED.
Více

Archiv aktualit


Nové rastrové výstupy ZM 10

22.06.2011

.
Nové rastrové výstupy ZM 10
Nové rastrové barevné výstupy Základní mapy 1:10 000 jsou již na části území k dispozici pro výdej souborových dat i v mapových službách.

Nové čtverce produktu ZM 10 - barevná bezešvá jsou vytvářeny technologií ESRI a CPS eXpress. Z dat ZABAGED®, která jsou technologií IS SMD zpracována na barevnou bezešvou mapu, jsou generovány výstupy - PostScriptové soubory EPS v bezešvém kladu segmentů 2x2 km v zobrazení S-JTSK. Tyto soubory jsou službou aplikačního serveru rastrovány na soubory TIF s rozlišením 800 dpi, s kompresí Packbits, barevnou hloubkou 8 bit a jednotnou paletou + TFW textové soubory zajišťující umístění segmentů v souřadnicovém systému.

Čtverce vytvářené původní technologií transformace rastrových souborů, s nižší výslednou kvalitou rastrového obrazu, budou v měsíčních intervalech postupně nahrazovány novou verzí. Rozdíl v kvalitě dat je možno posoudit ve veřejné WMS službě pro data ZM 10, např. ve výřezu.
.
.