Geoportál ČÚZK
přístup k mapovým produktům a službám resortu


Zvolte jazyk/Choose your language: Česky English



Aktuality

15.03.2024
Úprava oddílu Aplikace
Více
28.02.2024
Novinky v aplikaci Geoprohlížeč
Více
21.02.2024
Aktualizovaná data ortofota ČR
Více
09.02.2024
Nové letecké snímky v aplikaci Archiv
Více
04.01.2024
ZABAGED® - aktualizace
Více

Archiv aktualit


INSPIRE v resortu ČÚZK v roce 2016

12.01.2017

.
INSPIRE v resortu ČÚZK v roce 2016
V roce 2016 byla data témat INSPIRE Adresy, Budovy, Územní správní jednotky, Parcely, Zeměpisná jména, Vodstvo a Dopravní sítě aktualizována podle verze 4.0 schémat XML publikovaných Joint Research Center (JRC) Evropské komise. Data s upraveným zápisem podle nové verze schémat jsou poskytována vždy ve formě předpřipravených souborů i přímým přístupem přes INSPIRE stahovací služby WFS.

V říjnu skončil tříletý projekt European Location Framework (ELF), který navazuje na INSPIRE. Na konci roku probíhala intenzivní příprava a testování přechodu na rozšíření témat Územní správní jednotky, Zeměpisná jména, Vodstvo a Dopravní sítě podle schémat ELF. Data s tímto rozšířením jsou poskytována od ledna 2017.
V rámci projektu ELF, pro potřeby tvorby celoevropské prohlížecí služby, byla dále vytvořena WMS služba CZ ELF BaseMap se základním topografickým obsahem a WMS služba Cadastral Index Map, zobrazující data témat Adresy, Územní správní jednotky, Budovy a Parcely ve středních měřítkách. Českým vkladem do projektu byla standardizace výstupu dotazu GetFeatureInfo ve formátech XML a HTML.

Předpřipravené soubory pro témata Adresy, Budovy, Územní správní jednotky, Parcely a Zeměpisné soustavy souřadnicových sítí jsou nově poskytovány i prostřednictvím služeb ATOM.

Na konci roku probíhala intenzivní příprava a testování národního rozšíření tématu Parcely tak, aby obsahovalo prvky kompletní katastrální mapy.

Pro INSPIRE datové sady Nadmořská výška a Ortofotosnímky byly vytvořeny stahovací služby WCS (Web Coverage Service).

Možnosti služeb WFS byly rozšířeny o nové předpřipravené dotazy (storedQueries).

Během roku 2016 se podařilo zajistit stoprocentní úroveň souladu všech metadatových záznamů pro INSPIRE datové sady a služby s validátorem pro INSPIRE metadata na Evropském Geoportálu INSPIRE.
.
.