Geoportál ČÚZK
přístup k mapovým produktům a službám resortu


Zvolte jazyk/Choose your language: Česky English




Novinky o síťových službách

21.02.2024
Aktualizovaná data ortofota ČR
V rozsahu 1/2 ČR - západní poloviny území - byl aktualizován produkt Ortofoto ČR.
Data byla zpracována z leteckého snímkování v roce 2023. Přesné datum pořízení snímků pro jednotlivé mapové listy a přesný rozsah aktualizovaného území viz Stav aktualizace.
Více

Archiv aktualit


3D webová služba pro výškopis DMR 4G

24.02.2016

.
3D webová služba pro výškopis DMR 4G
Byla zveřejněna nová služba pro zobrazení podrobného výškového modelu Digitální model reliéfu České republiky 4. generace (DMR 4G) v prostředí webu ve 3D.

Příkladem využití služby je webová scéna, vytvořená Zeměměřickým úřadem v prostředí aplikace Scene Viewer.

Dále lze službu využít v ArcGIS Earth a zejména v SW ArcGIS Pro.
Návod pro připojení služby do ArcGIS Pro je uveden zde.

Službu lze využít i pro zobrazení výškového modelu ve 3D ve vlastních webových aplikacích (využitím knihovny ArcGIS API for JavaScript 4.x) nebo nativních aplikacích (využitím ArcGIS Runtime SDK).

Data jsou službou poskytována ve specializovaném formátu LERC, který umožňuje jejich efektivní kompresi s ohledem na rychlý přenos a vykreslení dat ve 3D aplikacích.

Plynulost pohybu ve 3D scéně je závislá na výkonu grafické karty na PC uživatele, rychlost internetového připojení pak ovlivňuje rychlost načítání podrobného výškového modelu.

Upozornění: Aplikace Scene Viewer nevyžaduje k prohlížení webové scény žádné dodatečné instalace k webovému prohlížeči (plugin). Je však určena pouze pro moderní verze internetových prohlížečů (Internet Explorer od verze 11, aktuální verze Firefox a Chrome), které podporují technologii WebGL.
.
.